Info o Místnosti


 

Ahojky jsme místnustka Kavárna kde nabízíme našim hostům netovou kávu a snažíme se udělat na chatu dobrou atmosféru aby se cítily právě jako v kavárně.

Kdo bude potřebovat radu a budeme vědět rádi poradíme. Káva nejen že je velmi chutná tak i její vůně je fantastická, kdo chcete pokecat o kávě nebo i o něčem jiném přijďte všichni jste srdečně vítáni , časem zde přibydou fotografie a info o kávě.

 

 

"Co je to káva?"


 

Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka, skrývající mnohá tajemství chutí a vůní, jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Listy jsou oválné s vlnitými okraji, deset centimetrů dlouhé. Rostlina Coffea, z čeledi mořenovitých, kvete jen několik málo dní, zato však několikrát ročně. Bílé květy vypadají jako květy pomerančovníku a jejich vůně je omamná jako vůně jasmínu a jemná jako vůně růže. Zvláště úchvatnou podívanou jsou kávovníky, které současně kvetou a nesou plody. Pestrá paleta barev na každém keři: hnědé ohebné větve se zelenými listy, voňavými bílými květy a sytě červenými plody. Jako čarovný pás bíle kvetoucích kávovníků s jasnými červenými plody se podél rovníku táhnou země, ve kterých se pěstuje káva. Všechno jsou to velmi rozmanité, útlé plazivé rostlinky, liány, keře, či stromy. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta.


 

Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Tato semínka se podobají spíše jablku, než třešni. Pokud se v pergamenu nachází jen jedno semínko, nazývá se "perlová káva". Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.

 

Historie kávy


 

"Káva" je odvozena od slova qahwah, jednoho ze slov původně používaných pro víno. Kávová zrna byla pouze žvýkána, než se zjistilo, že mohou být semleta a vařena ve vodě. Nikdo neví, kdy a kde se káva pila poprvé, ačkoli se zdá, že plantáže kávy existovaly v Jemenu již v 6. století. Za onoho času patřil Jemen, s přístavním městem Mokka, k nejrušnějším místům světa. První zmínky o kávě se dochovaly v rozmanitých bájích a pohádkách. O objevitelích zázračných bobulí existuje řada mohamedánských legend, které přežily staletí a tradují se dodnes.


 

1. K přípravě Espressa je potřeba kávovar, tzv. "presovač". Většina moderních kávovarů je dnes plně automatizovaných a stačí jen stisknout tlačítko a přístroj se sám postará o lahodnou, chutnou kávu. Dále je třeba kvalitní káva arabica. Nejlepší druhy pro začátek jsou kávy ze Střední Ameriky nebo Indonésie. Káva by měla být jemně čerstvě mletá, nikoliv však prášková. Na jeden šálek Espressa potřebujete 2 rovné lžíce mleté kávy.

 

2. Napěchujte kávu do přístroje (tělesa filtru). Použijte trochu síly, ale zase ne příliš. Nahřátý šálek vložte pod trysky přístroje.




 

3. Stiskněte tlačítko na kávovaru. Z přístroje začne téci káva. Nejdříve černá, potom karamelově hnědá, a nakonec bohatě napěněná crema (čepice, pěna). V tuto chvíli uvolněte tlačítko. Doba, po kterou bude téci káva z kávovaru, by se měla pohybovat v rozmezí 20-30 vteřin.



 

4. Vaše lahodná káva je hotova. Správně připravené espresso má na povrchu vrstvu karamelově hnědé pěnové čepice. Při pití nápoje se pěna usazuje na stěnách šálku.

 

Časté chyby při přípravě Espressa:


 

Mletí.
Pokud je káva příliš jemně mletá, kape nápoj z přístroje pomalu a je nahořklý. Naopak, hrubě mletá káva má za následek nápoj, který teče z kávovaru rychle a je řídký a vodnatý.




 

Pěchování do přístroje.
Kávu do filtru přístroje nesmíte pěchovat příliš, vrstva musí být propustná. Nejlepší je lehce, a přitom pevně, silou vtlačit.

Louhování, Přelouhování.
Příliš dlouho louhovaná káva se pozná podle toho, že je v ní potlačeno mnoho jemných chutí a káva chutná hořce a trpce. Čepice kávy je tmavohnědá s bílou skvrnou, či otvorem uvnitř pěny. Nedostatečně vyluhované Espresso je řídké.